CANER&CAN HUKUK VE ARABULUCULUK OFİSİ

Turizm Hukuku

Türkiye bir turizm ülkesidir ve her yıl milyonlarca turist ülkemizi ziyaret etmektedir. Ülkemiz genel itibariyle talep edilen uygun ücretlere rağmen misafirlerini güzel koşullarda ağırlamaktadır; ancak her sektörde olduğu gibi bu kadar büyük bir hacme sahip turizm sektöründe de bazı problemler yaşanabilmektedir. Ülkemize tatile gelen turistler, tatilleri sırasında zaman zaman sorunlar yaşamaktadır. Bu sorunlar bazen tatil, konaklama gibi küçük maddi kayıplarla sınırlı kalmaktadır, bazense büyük kazalar yaşanmaktadır.

Konaklama Sırasında Meydana Gelen Kazalar ve Aksaklıklar

Müvekkillerimiz paket tur sözleşmeleri ile ülkemize geldiklerinde konaklayacakları tesis bazen beklendiği gibi çıkmayabilir veya tesis taahhüt ettiği tatil hizmetleri eksik verebilir. Bu durumda konaklama yapılan tesis veya acenteden tazminat istenebilecektir. Otel konaklamaları sırasında, bazı otellerin müşterileri için gerekli önlemleri almamaları neticesinde kazalar yaşanmaktadır. Örnek olarak, otel havuzunun ve merdivenlerinin yönetmeliğe uygun olmayacak bir şekilde düzenlenmiş olması sonucunda müşteriler düşebilmekte ve ayak bileği, diz, hatta omurga kırıkları ile karşılaşabilmektedir. Bu hallerde sorumlulardan maddi ve manevi tazminat istemek mümkündür. (Tazminatın nasıl hesaplandığına ilişkin bakınız )

Ekstrem Sporlar ve Etkinlikler Sırasında Meydana Gelen Kazalar

Türkiye ekstrem sporlar açısından coğrafi avantajlara sahiptir. Müvekkillerimiz tatillerini geçirdikleri sırada ekstrem sporları sıklıkla tercih etmektedir. Bunlardan en çok tercih edilenler; yamaç paraşütü, rafting, sky diving, bungee jumping’tir. Bunların yanında, otellerde sıklıkla banana, parasailing, ringo, quad turları düzenlenmektedir.
Bu sporlar veya etkinlikler gerçekleştirilirken bazı önlemlerin alınması ihmal edilmekte ve kazalar gerçekleşmektedir. Bu kazalar sonucunda hafif veya ciddi yaralanmalar meydana gelebilir. Bunun doğal sonucu olarak sorumlulardan maddi ve manevi tazminatlar talep edilebilecektir. (Tazminatın nasıl hesaplandığına ilişkin bakınız)

Tatilde Alınan Takı, Mücevher, Halı ve Pahalı Hediyelik Eşyalar

Türk turizmi dünyada, geçmişten günümüze gelen çeşitli takı, mücevher, halı gibi etnik ve modern çizgili, zengin hediyelik eşya kültürü ile ünlenmiştir. Bu nedenle ülkemize gelen turistler bu güzel kültürün bir parçası olmak adına, gördükleri ihtişamlı ürünlerden satın almak istemektedirler.
Ancak; bazı ürünler ne yazık ki, değerlerinin çok üzerinde ve turistlerin zararına olacak bir şekilde satılmaktadır. Bunun ise, temelde iki nedeni vardır.
İlk olarak, satılan bu ihtişamlı ürünlerin gerçek değerlerini anlamak, o işin profesyonelleri dışındaki insanlar için neredeyse imkansızdır.
İkincisi ise, tatil beldelerindeki satışçılar ve turları düzenleyen acentelerin satış ekipleri çok profesyoneldir.
Tüm bunlar birleşince, turistler, gerçekte istemedikleri ürünleri satın almakta, bazen ise bir ürüne gerçek değerinin 4-5 kat fazlasını ödemektedirler. Bu satışlar 1.000-2.000-Euro gibi düşük meblağlarla yapılabildiği gibi, 50.000-100.000-Euro arasında satışlara da tanık olunmaktadır. Bazı durumlarda ise, sertifikalı olduğu iddia edilen ürünlerin sertifikasız olduğu anlaşılmaktadır.
Böyle bir durum ile karşılaşıldığında, derhal hukuki danışmanlık alınmalı ve Tüketiciyi Koruma Kanunu Kapsamında hangi haklara sahip olduğunuzu öğrenmeniz gerekir.

Böyle bir durumla karşılaştığınızda sizin için neler yapabiliriz?

  • Şartları mevcut ise, satış sözleşmesini iptal ettirerek ücreti iade alabiliriz.
  • Bedelde indirim veya üründe değişim yaptırabiliriz.
  • Satılan üründe bir bozulma meydana geldi ise, ürünü yenisi ile değiştirtebilir.

Müvekkillerin sahip olduğu bu haklar, ilk olarak barışçıl yollarla ve anlaşmaya varılmaya çalışarak talep edilmektedir. Ancak; anlaşma sağlanamıyor ise yargı yollarına başvurulmaktadır.

Yaşadığınız olay sonucunda hangi hukuki adımların atılması gerektiği, hangi tazminatın istenebileceği ve miktarının ne olacağı konusunda büromuz sizi uzman avukatları aracılığı ile aydınlatacaktır.